1. OK

2. AN- Magritt (Johann Falkberget)

Stykket handler om Ann- Magritt og hvordan hun opplever det at moren Ane blir straffet av kirken for å være gravid utenom ekteskapet, etter å ha blitt voldtatt av Ole soldat når han var full.
Kristin Lavrands datter (Sigrid Unnsett)

Utdraget starter med at nonnen Kristin som er forelsket i Erlend besvimer under en fest. Når hun våkner opp litt senere drar hun ikke hjem men bestemmer seg for å bli litt til. Deretter er det litt snakking.

Teksten hopper så fram til at Kristin er klostret. Kristin blir fulgt ut av rommet av en bymannskone, som skal velge ut en gave. Så blir hun hentet av Erlend, som fører henne til soverommet.


Victoria (Knut Hamsun)

Teksten starter med å fortelle litt om den fjorten år gamle Johannes møllerens sønn. Johannes blir bedt med til ”Herregården” som ligger på en øy, men det viser seg fort at han bare ble bedt med for å ro. Her møter han den ti år gamle Victoria. Etter å ha rodd over til øya, fikk han ikke komme i land men ble bedt om å passe båten.

Teksten hopper så fram noen år. Johannes hadde vært borte lenge og utdannet seg. Når han kommer hjem igjen har mye blitt forandret, for eksempel har skogen rundt huset til foreldrene blitt hugget ned.

Etter noen dager bestemmer Johannes seg for å gå en tur. Her støter han på Victoria og blir forelsket.

På en søndag reddet Johannes en person som datt i vannet, og på slutten av dagen er han fornøyd med seg selv.3. Hovedperson, motiv og tema i utdraget av ”Victoria”.
Hovedperson: Johannes.
Motiv: 1800-/1900-talls norsk samfunn, herregård.
Tema: Romantikk.

Hovedperson, motiv og tema i utdraget av ”Nattens Brød”.

Hovedperson: An-Magritt.
Motiv: 1600-talls norsk gruvesamfunn.
Tema: Mangel på mat og dårlige leveforhold.

Hovedperson, motiv og tema i utdraget av ”Kristin Lavransdatter”.

Hovedperson: Kristin Lavransdatter.
Motiv: 1300-talls norsk samfunn.
Tema: Romantikk.

4. Tekstene var bra skildrett, men du kommer ikke helt in i handlingen på så korte utrag særlig ikke når de hopper så mye i handlingen. Jeg syntes de ble kjedelige å lese.

5. Knut Hamsun

Hamsun ble født i 1859, hans fødested er usikkert men han blir som oftest regnet til å være fra Lom. Familien hans hadde dårlig økonomi og da Hamsun var ni måtte de flytte til en gård i Nordland.

Hamsun likte ikke de fire store forfatterne Ibsen, Kielland, Lie og Bjørnson. Han mente de adresserte samfunnets problemer unøyaktig. Hamsun mente at men måtte gå mer in på enkeltpersoner og skrive om deres tanker og følelser, istedenfor og skrive om persontyper som var vanlig under realismen.

Hamsun prøvde i starten av sitt voksne liv og få jobber som han trivdes i, samtidig som han prøvde å slå igjennom som forfatter. Han fant i midlertidig ikke noen jobber som han likte i Norge, og bestemte seg for å dra til USA. Her fant han seg jobb som sporvogndirektør, og holdt foredrag om nordisk og fransk litteratur. Etter to år dro han tilbake til Norge, men det tok ikke lang tid før han dro videre til København. Her fikk han publisert debut romanen sult som handlet om når han gikk sulten og fattig rundt i Kristiania og prøvde og få seg jobb. Dette skulle bli starten på et lang og stort forfatterskap.

Hamsun var gift med Bergljot Bech i åtte år og fikk datteren Victoria. I 1909 giftet han seg på nytt med Marie Andersen dette ekteskapet varte livet ut.


I 1913 og 1915 gav Hamsun ut to bøker kjent som segelfoss-bøkene. Disse bøkene gjorde han verdenskjent, og i 1920 steg populariteten hans når han vant nobelspris i litteratur, for boken markens grøde fra 1917.

Hamsun mislikte sterkt moderniseringen som tydelig foregikk i verden på denne tiden, og mislikte også britene som han mente hadde mesteparten av skylden. Da det tyske Nazi partiet vokste støttet Hamsun det. Nazistene gikk også ut mot britene og Hamsun var også i likhet med Nazistene sterkt i mot kommunismen. Etter krigen ble han anklaget for landsvik og ble stemplet som mentalt svekket og ble lagt in på Gaustad sykehus. Han fikk ikke lov til å dra hjem til familien sin før i 1950 og døde to år senere i 1952.


Johan Falkberget

Johan Falkberget ble født i Røros i 1879 og døde i 1967. Røros var sterkt preget av malm gruvedrift og Falkberget startet som gruve arbeider alle rede i sju års alderen. Falkberget jobbet i gruvene til han ble tjuesyv år gammel. Bøkene han skrev handlet ofte om gruvene. Hans mest kjente verk er nok den fire delte romanen nattens brød om An-Magritt og hennes liv som gruve arbeider. An-Magritt bærer et budskap om kvinne kamp.


Sigrid Undset

Undset ble født i 1882 i Danmark, da hun var to flyttet familien hennes til Kristiania. Faren hennes døde da hun var 11 år gammel.

Sigrid vokste opp i fattige kår og ble nøtt til og starte som kontordame når hun ble voksen.

Sigrid Undset giftet seg med Ander Svarstad fra Roma og ble boende der til 1919. Når forholdet begynte å gå dårlig flyttet hun til Lillehammer.

I 1920 skrev hun triologien Kristin Lavrandsdatter som hun vant nobelprisen i Litteratur for.

Undset likte ikke det tyske nazi-partiet og kritiserte det både før og under andre verdenskrig.6. Nyromantikken

Nyromantikken er en Litterær tidsepoke som oppstod av et opprør av realismen.
Nyromantikkens forfatterverk var kjennetegnet av fokus psykologi og følelser, og skillet seg fra romantikken i at mens natur og kjærlighet var skrevet som noe poetisk og som noe fylt av mysterier under romantikken, var det skrevet som noe mer naturlig under nyromantikken.

Kilder: Wikipedia.no, Fra saga til CD 10, Caplex.no og snl.no + Bestemor